Zwangerschap

Zwanger 1

De zwangerschap

Zwangerschapsbeleving en verloop zijn iedere zwangerschap anders. Daar spelen wij graag op in. Samen met jou kijken we naar jouw wensen en behoeftes in de zwangerschap en stemmen we de zorg af. Zo ben je bijvoorbeeld altijd welkom om extra op het spreekuur te komen.

Vroege voorlichting & eerste controle

Tijdens de eerste controle bij ons wordt er in kaart gebracht wat er belangrijk is voor jou en jouw zwangerschap. Tijdens dit gesprek krijg je onder andere een verwijzing voor bloed- en echo onderzoek mee. Vast onderdeel van de zorg rondom jouw zwangerschap is  de ‘De eerste maanden voorlichting’ . Dit is een algemene gratis informatieavond  waarin alle facetten rondom gezond zwanger zullen worden besproken . Er is tevens ruimte voor de vragen die jou bezighouden.  Je mag altijd iemand (je partner, je moeder, je zus, een vriendin) meenemen. Fijn als je dit van de tevoren aangeeft bij je aanmelding.

Heb je interesse, meld je dan aan via deze link.

 

Zwanger 2
Zwanger 3

 Prenatale screening en vervolgcontroles

Als je meer informatie wilt over prenatale screening, onderzoeken naar de ongeboren baby, wordt er na de intake een apart gesprek gepland. Tijdens dit counselingsgesprek bespreekt de verloskundige jullie afwegingen, vragen en de beschikbare testen. De NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Ter voorbereiding krijg je van de verloskundige vast informatie opgestuurd en kun je terecht op deze website. Deze onderzoeken gaan over aandoeningen of lichamelijke afwijkingen bij de baby. Je beslist zelf of en welke onderzoeken je wilt laten doen.

 

Vanaf de volgende controle, als je voorbij de 12 weken zwangerschap bent, kunnen we via de buik naar het hartje van de baby luisteren. Het luisteren van de harttonen, het meten van de bloeddruk en het vervolgen van de groei van de baby zijn onderdelen van de zwangerschapscontroles.

Je komt ongeveer tien keer op verloskundige controle in de zwangerschap. Het verloop kan er dan als volgt uit zien:

Zorgpad_DAG

Meest gestelde vragen

Wat is erkennen en ouderlijk gezag?

Als je getrouwd bent of geregistreerd partner dan is de partner automatisch wettelijk de vader. In alle andere gevallen kan de partner het kind erkennen in de zwangerschap. Vanaf 1 januari 2023 is hiermee automatisch ook het ouderlijk gezag geregeld. Kijk voor meer informatie op de volgende Rijksoverheid

Wanneer kan ik mij aanmelden voor de kraamzorg?

Als je je voor de 16e week aanmeld heeft het kraambureau voldoende tijd om de zorg voor je in te plannen.


Waar kan ik mijn kraampakket en klossen regelen?

Zorg ervoor dat je het kraampakket en de klossen in de 36e zwangerschapsweek in huis hebt. Afhankelijk van je zorgverzekering krijg je het kraampakket (deels) toegestuurd. Klossen kun je lenen bij de thuiszorgwinkel bij jou in de buurt.

Wanneer in de zwangerschap worden er echo's gemaakt?

Van ons of van de huisarts krijg je een verwijzing voor de echo’s in de zwangerschap.

Bekijk hier onze informatie over echo’s

 

Waar vind ik een geschikte zwangerschapscursus?

Als ondersteuning tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling zijn er zwangerschapscursussen. Er zijn verschillende cursussen, zo is er voor iedereen een voorbereiding die past. Tip! Meld je tijdig aan dan is er een plek bij de cursus van jouw voorkeur.

Rondom de geboorte

mom in balance

Wanneer bel je de verloskundige?

Wij zijn voor alle vragen telefonisch bereikbaar op 020 820 4491.  Voor spoed en de bevalling is dit nummer 24/7 bereikbaar, kies 1 als je de voicemail hoort. Ben je ongerust, heb je een medische vraag of is de bevalling begonnen bel ons dan.

Niet dringende vragen kun je doordeweeks overdag stellen. We proberen jouw vragen telefonisch zo goed mogelijk te beantwoorden en plannen dan zo nodig een afspraak op het spreekuur in.

Wat als mijn baby in stuitligging ligt?

Als de baby rond 35 weken in stuitligging ligt, en dus met het hoofdje boven, zullen we met jou de mogelijkheden bespreken van het draaien van de baby. Meer informatie over stuitligging en uitwendige versie.  Je kan hiervoor ook terecht op stuitinwest.

Wat mag ik allemaal wel en niet eten als ik zwanger ben?
Waar vind ik informatie over zwangerschap en werken?

Werken en zwangerschap gaan over het algemeen probleemloos samen. Toch zal je ook tijdens je werk rekening moeten houden met de zwangerschap. Betrouwbare informatie over veilig werken tijdens je zwangerschap en bijvoorbeeld informatie rondom verlof en ziekte vind je hieronder.

Risico’s op het werk

Informatie van de rijksoverheid

Informatie van de vakbond

Wat zijn normale zwangerschapskwalen?

Zwangerschap heeft invloed op je lichamelijke en emotionele gestel. Bij ongerustheid bel je ons.

Meer informatie over zwangerschapskwalen

Zwanger 4

Wil je kennismaken?