Door middel van ultrageluid, hoogfrequentie geluidsgolven kan de baby in beeld worden gebracht. Een echo is veilig in de zwangerschap. Echo’s kunnen uitwendig via de buik worden gemaakt of inwendig via de vagina. Voornamelijk bij een vroege zwangerschap onder de 10 weken zal er een inwendige echo worden gemaakt omdat de baby op dat moment nog te klein is om uitwendig te kunnen meten.
De termijnecho wordt gemaakt tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. Het begin van de zwangerschap wordt berekend op basis van de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Aan de hand van de termijnecho kunnen we nauwkeurig uitrekenen wat jouw uitgerekende datum is. Soms is er al eerder in de zwangerschap aanleiding voor een vroege echo voor de 9 weken.
De 20-wekenecho is een echo in het kader van de prenatale screening. Voorafgaand aan deze echo heb je een counselingsgesprek met een van ons, zie ook 1e trimester screening. De echo is geen standaard onderzoek en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de keuzemogelijkheid. Aan het eind van het echo onderzoek weet je meestal meteen de uitslag. Soms is er een reden om nog een keer terug te komen of verwijzen wij jou naar AUMC of OLVGWest voor een specialistische echo. Het echo onderzoek geeft een indicatie over de gezondheid van de baby maar geen garantie.
Het SEO wordt gedaan tussen 19 en 21 weken zwangerschap en is een medische echo om eventuele afwijkingen bij de baby op te sporen. Net als bij de andere echo’s wordt de baby in beeld gebracht. De echoscopist zal de baby van kruin tot tenen bekijken om te zien of er bijzonderheden zichtbaar zijn. Er wordt onder andere gekeken naar de positie van de moederkoek, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby. Niet alle aandoeningen zijn voor de geboorte zichtbaar. Aandoeningen die wel zichtbaar zijn kunnen in een aantal gevallen worden opgespoord met behulp van dit echoscopisch onderzoek. De echoscopistes van EchoXpert nemen graag de tijd voor je, om te vertellen waar er allemaal naar wordt gekeken en jullie vragen te beantwoorden.
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door de zorgverzekeraar.
Wij hebben in de zwangerschap soms aanleiding om naast de termijnecho en het SEO een extra medische echo te laten maken. Deze medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar. Ook kun je vanaf 1 september 2021 gebruik maken van de 13 weken echo als je deelneemt aan de IMITAS studie. Tijdens het counselingsgesprek wordt ook dit onderzoek besproken als jullie daar informatie over wensen.
Naast medisch echo’s die worden vergoed door jouw zorgverzekeraar, is er ook de mogelijkheid om een pretecho te laten maken zoals de geslachtsbepalende echo vanaf 15 weken zwangerschap. De kosten voor deze niet- medische echo’s betaal je zelf.