Echo onderzoek - De Amsterdamse Geboortepraktijk
In onze praktijk kunt u terecht voor verschillende medische zwangerschapsecho's zoals een termijnecho, 20 weken echo en pretecho.
De Amsterdamse Geboortepraktijk, verloskundige, vroedvrouw, echo, geslachtsbepaling, echoxpert, de echo,echoscopist, baby, termijnecho, 20 weken echo, SEO, prenatale screening, medische echo, zorgverzekeraar, pretecho
16978
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16978,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Echo onderzoek

Wat is een echo?

Door middel van ultrageluid, hoogfrequentie geluidsgolven kan de baby in beeld worden gebracht. Een echo is veilig in de zwangerschap. Echo’s kunnen uitwendig via de buik worden gemaakt of inwendig via de vagina. Voornamelijk bij een vroege zwangerschap onder de 10 weken zal er een inwendige echo worden gemaakt omdat de baby op dat moment nog te klein is om uitwendig te kunnen meten.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Het begin van de zwangerschap wordt berekend op basis van de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Aan de hand van deze echo kunnen we nauwkeurig uitrekenen wat jouw uitgerekende datum is. Soms geven wij aan dat er al voor die tijd een reden is voor een vroege echo.

De 20 weken echo

Het SEO wordt gedaan tussen 19 en 21 weken zwangerschap en is een medische echo om eventuele afwijkingen bij de baby op te sporen. Net als bij de andere echo’s wordt de baby in beeld gebracht. De echoscopist zal de baby van kruin tot tenen bekijken om te zien of er bijzonderheden zichtbaar zijn. Er wordt onder andere gekeken naar de positie van de moederkoek, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby. Niet alle aandoeningen zijn voor de geboorte zichtbaar. Aandoeningen die wel zichtbaar zijn kunnen in een aantal gevallen worden opgespoord met behulp van dit echoscopisch onderzoek. De echoscopistes van EchoXpert nemen graag de tijd voor je, om te vertellen waar er allemaal naar wordt gekeken en jullie vragen te beantwoorden.

De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Medische echo’s

Wij hebben in de zwangerschap soms aanleiding om naast de termijnecho en het SEO een extra medische echo te laten maken. Deze medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Pretecho’s

Naast medisch echo’s die worden vergoed door jouw zorgverzekeraar, is er ook de mogelijkheid om een pretecho te laten maken zoals de geslachtsbepalende echo vanaf 15 weken zwangerschap. De kosten voor deze niet- medische echo’s betaal je zelf.

Tips

Het uitvoeren van een medische echo vraagt veel concentratie van de echoscopist. Om ervoor te zorgen dat zij al haar aandacht hierop kan richten vragen we je met maximaal twee extra mensen te komen en zonder jonge kinderen. Om de baby goed in beeld te kunnen brengen het laatste uur voor de echo liever niet plassen en je buik niet insmeren met crème of lotion.

Wil je kennismaken?