Kraambed

Kraambed 1

Kraamtijd

Er komt veel op een gezin af in de eerste week na de geboorte. Wij vinden het belangrijk om de tijd te nemen voor jullie vragen, ondersteunen bij de borstvoeding en het jonge ouderschap. De eerste 8-10 dagen na de bevalling is de kraamverzorgster bij jullie thuis. Zij ondersteunt en begeleidt jullie bij de verzorging van de baby en doet de medische controles. Wij komen om de dag langs om te zien hoe het met jullie welbevinden is.

Aan het eind van de kraamtijd wordt de zorg van jou en de baby overgedragen aan de huisarts en het consultatiebureau. Het consultatiebureau neemt contact met jullie op voor een eerste kennismaking. Voor spoedgevallen of vragen die betrekking hebben op de zwangerschap en de bevalling kun je ons tot zes weken na de bevalling bereiken.

GGD Amsterdam

Los kraambed

Als je in de zwangerschap onder begeleiding bent van een gynaecoloog, zal je na de bevalling meestal gewoon weer naar huis gaan. Behalve kraamzorg kun je óók alvast verloskundige zorg na de bevalling afspreken door een verloskundige te regelen die jouw kraambed en je baby na thuiskomst komt controleren. Meld je aan voor de verloskundige begeleiding in het kraambed door De Amsterdamse Geboortepraktijk .

Ga naar het aanmeldingsformulier

Kraambed 2
Kraambed 3

(Borst) voeding

Tijdens de zwangerschap bereid je je ook voor op de kraamtijd. Hierbij hoort ook de keuze voor de voeding die je aan de baby gaat geven. De Groeigids Borstvoeding en de voorlichtingsavonden kunnen je hierbij helpen.

Zijn er ondanks de begeleiding van de verloskundige en de kraamzorg problemen met de borstvoeding, dan kun je terecht bij een lactatiekundige. Kijk voor de vergoedingen naar jouw zorgverzekering.

Informatie over borstvoeding

Informatie Borstvoedingbijeenkomsten Amsterdam & Breastfeeding in Amsterdam. 

GroeiGids Nieuwsbrief Borstvoeding

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de bevalling worden er bij de baby de hielprik en de gehoortest gedaan.

Bij de hielprik wordt het bloed onderzocht op zeldzame erfelijke ziektes die voor de gezondheid van de baby belangrijk zijn om vroegtijdig op te sporen. Het onderzoek is vrijwillig en kosteloos.

Bij de gehoortest worden beide oren gecontroleerd.

Meer informatie over hielprik RIVM

Meer informatie over hielprik

Meer informatie over de gehoortest RIVM

Kraambed 4
Kraambed 5

Aangifte

Binnen drie dagen na de geboorte van de baby moet de aangifte bij de gemeente Amsterdam worden gedaan.

Wat moet je meenemen?

  • de geboortenamen van het kind
  • een geldig identiteitsbewijs van de persoon die de aangifte doet
  • bij voorkeur een geldig identiteitsbewijs van de moeder

(Dit is niet wettelijk verplicht, maar versnelt wel de procedure)  

Aangifte doen bij de gemeente

Meer informatie over geboorteaangifte

Nacontrole

Zes weken na de bevalling ben je welkom voor een verloskundige nacontrole. Dit kan bij de verloskundige of de gynaecoloog die jouw bevalling heeft begeleidt. Tijdens dit gesprek kijken we samen met jullie terug op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ook nemen we de tijd voor onderwerpen zoals lichamelijk en emotioneel herstel, het ouderschap, seksualiteit, anticonceptie en vruchtbaarheid na de zwangerschap.

Kraambed 6

Meest gestelde vragen

Vergoed mijn zorgverzekeraar de kraamzorg?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. De dekking omvat minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Hierbij moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling. Voor kraamzorg geldt geen eigen risico, maar wel een wettelijke eigen bijdrage van €4,60 per uur in 2021.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kraambed?

Kijk dan op de onderstaande links:

www.borstvoeding.nl

www.groeigids.nl

www.deverloskundige.nl

www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc

Verloskundige begeleiding in het kraambed?